Wednesday, June 09, 2010

KEMBARA SAMURA KE VIETNAM 7-10 JUN 2010

Pengantarabangsaan SM Sains Muar, Ledang, Johor Darul Takzim bagi tahun 2010 ialah ke Ho Chih Minh City, Vietnam. Antara rasional memilih Vietnam sebagai tempat pengantarabangsaan adalah untuk memberikan kesedaran tentang 'Kesan Peperangan kepada Manusia' dalam kalangan para peseta.

Hari Pertama: 7 Jun 2010)

Seawal 12.00 tengah malam, 7 Jun 2010 seramai 8 orang guru berangkat ke Lapangan Terbang Tambang Murah untuk ke Ho Chih Minh City, Vietnam bagi menyempurakan Program Pengantarabangsaan ke-4. Tiba awal kira-kira pukul 3.30 pagi, semua peserta menunggu dengan sabar 12 orang lagi pelajar yang akan turut serta dalam program ini.

Menunggu di balai berlepas LCCT setelah check-in tidaklah lama. Tiada wang Vietnam Dong yang disediakan di Penggurup Wang di situ. Kemudian tepat pukul 9.15 pagi kami berlepas dengan pesawat AAK880 ke Lapangan Terbang Vietnam. Penerbangan mengambil masa 1jam 55 minit dengan masa tambahan 10 minit kerana kesesakan ruang udara di lapangan terbang itu.

Setelah mendarat, proses imigresen berjalan seperti biasa, cuma agak lewat sedikit kerana masalah gangguan komputer. Menaiki bas pendek yang disediakan terus ke Pejabat Jeneral Konsulat di tengah-tengah bandar raya Ho Chih Minh.

Mengunjungi Jeneral Konsulat di HCMC sungguh menyeronokkan kerana beliau seorang yang peramah dan mengalu-alukan kedatangan kami. Kata-kata perangsang yang diberikan amat memotivasikan kami semua dan berharap agar sentiasa mendapat sokongan daripada pihak kedutaan pada masa akan datang.

Selepas mengunjungan Jeneral Konsulat Malaysia di Vietnam, kami dibawa makan tengah hari di sebuah restoran Tandor yang merupakan makanan pedas daripada Kashmir . Makanan yang dihidangkan menjadi hidangan tengah hari. pada hari ini . Banyak sungguh makanan dan memang seronok dapat makan beramai-ramai begini.

Tempat kedua yang dilawati ialah di Muzium peperangan. Kesan peperangan yang digambarkan melalui gambar-gambar banyak mengesankan hati peserta mengunjungi bangunan ini. Kita sepatunya bersyukur atas keamanan yang ada di Malaysia. Kelihatan juga diorama rakyat Vietnam yang diseksa oleh tentera Amerika dalam Penjara yang dibina sekitar Muzium Peperangan itu. Dalam perjalanan pulang melihat keadaan kesesakan jalan raya di HCMC yang berbeza sama sekali dengan kesesakan jalan raya di Malaysia.

Hari Kedua: 8 Jun 2010)


Pagi ini kami akan mengunjungi HUFO (Ho Chih Min City Union of Friendship) untuk atur cara pengantarabangsaan yang kedua. Kami disambut dengan meriah oleh kakitangan HUFO dan juga siswa dari universiti tempatan di HCMC.

Selepas ucapan daripada Pengarah HUFO, ucapan balas diberikan oleh Tuan Haji Samian bin Sawiyo. Diikuti dengan persembahan tarian daripada siswa universiti HCMC. Peserta progam daripada SAMURA membuat persembahan Klip Video tentang Malaysia dan SAMURA dengan cara santai dan menarik. Kemudian empat orang peserta menarikan tarian zapin diikuti dengan penerangan tentang Batik dan Wau dan diakhiri dengan pembacaan sajak tentang kehidupan dan kemanusiaan.

Selepas itu peserta program melawat Chu Chi Tunnel iaitu terowong yang digunakan oleh tentera vietnam sewaktu peperangan dengan tentera Amerika Syarikat. Pengalaman melalui terowong tersebut amat menyeronokkan dan mengesankan kerana pengalaman itu amat berguna bagi memberi kesedaran kepada peserta tentang kesan peperangan kepada manusia dan perlunya menghargai kemerdekaan sesebuah negara.

Hari Ketiga: 9 Jun 2010)Selepas sarapan pagi, kami berangkat ke Kolej Teknikal Ley Tru Trong, untuk melakukan atur cara rasmi di sana. Kami disambut dengan meriah, diberi penerangan tentang kolej oleh Timbalan Rektor dan menyaksikan pertunjukan klip video tentang kolej, selepas ucapan dan ucapan balas, pelajar-pelajar SAMURA juga mempersembahkan klip video tentang Malaysia dan juga sekolah. Selepas menandatangani MoU antara SM Sains Muar dan Kolej Teknikal Ley Tu Trong, kami melihat keadaan sekeling Kolej.Akhirnya pelajar SAMURA membuat persembahan di hadapan ratusan pelajar kolej dengan persembahan tarian zapin, penerangan tentang kraf batik dan juga pembacaan puisi. Mereka terhibur walaupun berlainan bahasa.

Pada sebelah petangnya kami sempat mengunjungi Perkampungan Melayu Champa di tengah-tengah kota Ho Chih Minh. Selain mengunjungi pasar borong dan melihat sendiri cara perdagangan tekstil di sini.

Hari Keempat: 10 Jun 2010)

Selepas check-out, kami bertolak ke Restoran Lion City in Saigon, untuk menikmati sarapan pagi mi goreng mamak. Kemudian bertolak ke Dataran Mekong untuk menyusuri sungai Mekong dengan menaiki bot ke pulau berhampiran. Pulau yang dijadikan sebagai pulau pelancongan menyajikan pelancongan pertanian. Menempatkan pusat kraf dan penjualan madu, polen dan halwa, barangan yang dijual lebih murah daripada tempat lain di HCMC.
Mendapatkan pengalaman menaiki sampan menyusuri sungai kecil di situ sehingga ke muara Sungai Mekong memang kenangan yang sukar dilupakan oleh semua. Bertolak pulang ke Bandar Saigon (HCMC) dan menikmati makan tengah hari terakhir sebelum bersolat Jamak Takhir di Masjid Dong, masjid tertua dan terbesar di HCMC.

Sebelum pulang sempat bertemu dengan Tuan Helmy bin Sulaiman, Pengarah MEPC dan isterinya. Beliau banyak membantu kembara kali ini dari awal hingga akhir. Jasa beliau tidak dapat dilupakan. Kami bertolak ke Lapangan Terbang HCMC dan berlepas pulang pada pukul 7.55 petang dan tiba di LCCT Sepang pada pukul 10.55 malam. Semua pelajar diambil oleh ahli keluarga masing-masing dan guru pula bertolak pulang ke SAMURA dan selamat tiba pada pukul 2.45 pagi di SAMURA bumi bertuah.

No comments: